Red Hat и Linux

Някои компании като Red Hat имат толкова силно влияние върху развитието на ядрото Linux, че буквално го "дърпат" напред. За нещастие това доведе до развалянето на мита за "стабилната серия" x.x (в случая 2.6). Последната новина е, че Debian Sarge няма да е с 2.6.10, понеже има толкова много промени, че докато изчистят проблемите, ще излезе 2.6.11 и така Sarge няма никога да бъде издаден :-) Голям е контрастът с NetBSD, където май още поддържат съвместимост (чрез COMPAT_*) даже с първите версии на NetBSD от преди повече от 10 години.

Добрата страна (за мен) на това е, че разочарованието от Linux ще помогне на Hurd, който е силно модулен. Може да се направи сравнение с монолитния XFree86, който Xorg усилено преработва в множество библиотеки и програми, които се развиват и издават независимо едно от други. В Hurd драйверите например ще се разработват независимо от самия Hurd. Изобщо всичко в Hurd е основано на обмислени интерфейси между отделните части, което позволява лесно заменяне на тези части. Вътрешната архитектура на Linux съвсем не може да се похвали с това свойства -- при всяка нова версия 2.6 трябва да проверяваш дали нещо във вътрешното API е променено. И това не е само за драйверите...

Допълнение: Препоръката на Линус Торвалдс всяка дистрибуция да си отговаря за ядрото е препоръка всяка дистрибуция да си има собствен fork. Това би могло да се избегне частично при различен release cycle за различните части, т.е. модулност. Обаче това е трудно да се реализира при голямо монолитно ядро като Linux.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Както се казва - на Сарджианец - ред хата му пречи!
Този конкретен проблем се появява, защото докато Дебиан се накаааааааааааани да пусне новата версия:
1. Смени се стабилната версия;
2. Смени се стабилната версия;
3. В най-новата стабилна версия (казах ли вече, че се смени) те се изпосмениха подсистемите.
Като спиш, проспиваш вселената ;-)
Таман Дебиан като се накаааааааааааааани да включат нещ новичко и пичовете от Рех Хат ще са го дебъгвали до полуда. ;-)

Оги, не РедХат са ти виновни.

(без заглавие)

Между другото, мисля, че FreeBSD също поддържа обратна съвместимост (именно чрез COMPAT_xx), и то назад чак до клона си 2.2.

(без заглавие)

Не си чел внимателно, SL :-) Hurd работи върху микроядрото GNU Mach още от 1997 година, но оттогава развитието му е бавно. Едва през последните години се стабилизира за по-широка употреба. Но още не може да се нарече "production".

А "първата програма" е първата програма с новото микроядро L4. Наистина, новината в Linux-BG (и Slashdot) е подвеждаща.

(без заглавие)

Ако се чакаше на Хърд още да сме в каменната ера.
След 15 години подкарали една програма. Браво!

(без заглавие)

Да, такова чакане е глупаво. Най-ценното е човек да запретне ръкави и вместо 20 години да ги направи 10. А още работници ще съкратят още времето.

Иначе читателите на тези бележки би трябвало да са се ориентирали -- аз симпатизирам на Debian и NetBSD. За съжаление все още досегът ми с NetBSD е малък, но се надявам това да се промени.

(без заглавие)

Аз лично започвам да смятам, че ако наистина се стигне до отделен fork на ядрото за всяка дистрибуция - това ще е знак за (неизбежното) комерсиализиране на линукс ядрото...
Добре е, че идва Hurd - дано скоро да става за нещото, за което става и сегашното Линукс ядро. Защото темповете на разработка при него са такива (поне погледнати от моята позиция), че по-скоро са генератор за funny stories за Hurd, отколкото знак за нещо сериозно.

Честно - ти би ли стоял 20 години без автомобил само защото след 20 години ще дойде "нещо супер"?!