Kraftwerk

Случайно попаднах на вметнато изречение, че групата "Kraftwerk":http://kraftwerk.technopop.com.br/ са имали голямо влияние върху електронната музика, започвайки от 70-те. Прослушах албумите им, които продължават чак до сега. Чист звук, "германско качество". Наистина е впечатляващо какво са изпълнявали тези хора през 70-те. В някои от албумите преобладават експерименти с музиката, които ти се иска да прескочиш, но може би те броят цялата своя музика за експеримент ;-) Албумът "Autobahn" (1974!) се смята за предвестник на електронната музика, но не ми допадна много.

Малко творчество, предимно през 70-те, обаче продължават да изнасят концерти. Мисля, че добре правят да не се насилват да "произвеждат" музика, а наблягат направеното да е наистина добро :-)

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Не знам защо, но бях останал с впечатлението, че Kraftwerk са нещо като "бащи" на техномузиката, така че влинието им май е повече от голямо (imho).

(без заглавие)

О, велика група, наистина сред техноманиаците се смятат за едни от патриарсите. Друг култов албум освен "Autobahn", оказал голямо влияние върху развитието на електронната музика, е "Trans Europe Express". Лично на мен той ми допада повече от "Autobahn". Някои от транс маниаците броят Kraftwerk сред предходниците на транса.

Известни са с перфекционизма си и с избягването от светлината на прожекторите. Може дълго време да не се появяват с релийзи и изобщо публично да се виждат, но пускат нещо, само когато смятат, че е на нивото им. Концертът им тук миналата година (или по-миналата беше?) бе наистина шоу - и като качество на музиката и всичко пипнато до последен детайл.

(без заглавие)

Да, "Trans Europa Express" е първият от албумите им, който вече не звучи толкова експериментално и е изцяло приятен за "консумация" :-) "Die Mensch Maschine" също. Ако трябва да се посочат три албума, третият е "Electric Cafe", според мен.

(без заглавие)

О, не само влиянието е интересно за тяхната музика, а това, че са устоими на времето и теченията в музиката.

Като едно начало, техните парчета са все още интересни и печелят нови почитатели.

Приятно слушане. :)