Debian stable

Забелязвам, че много хора избират Debian stable за техните сървъри по точно една определена причина. Бързата и безплатна реакция при проблеми в сигурността. Интересно ми е, че не се говори за пакетната система, процесите в тази доброволна организация и т.н. Друга много популярна дистрибуция е Fedora. Струва ми се, ползва се заради сравнително новите версии на пакетите, но има и нещо друго, което ми убягва. С въвеждането на yum и apt-get като стандартна част на дистрибуцията направиха много добър ход. Изобщо, технологично се опитват да бъдат напред. За разлика от някой други популярни дистрибуции, като Slackware.

Като стана Debian stable, важният въпрос сега за много дебианци е кога ще излезе следващата дистрибуция. Моето предположение е през лятото, примерно през юли. Но както се вижда от графиката на критичните бъгове, ако продължим линейно графиката, тя отива към 0 със сигурно не през тази година Все стои над 500. Нужна ни е атомна бомба, за да изчисти проклетите гадини, ама де да ставаше толкова лесно. Всяка буболечка иска да й обърнеш внимание, да си поговорите подробно за проблемите й, и чак най-накрая тя може да благоволи да си отиде, за да може друга да се настани другаде и така да се поддържа бройката от над 500. А атомната бомба не е решение. Кофти положение. Ами така е, хвалиш се, че имаш повече от 13,000 пакета (може и вече над 14,000 да са), ама трябва и да се грижиш за тия пакети. В тая връзка ми хареса едно интервю с Marc Espie от OpenBSD, където той говори как предпочитали да имат малко на брой портове, но винаги коректни, сравнявайки положението с това на FreeBSD, където изглеждат най-вече гонят бройката и после хората се оплакват.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

да Slackware е мега назад, нито package management, нито 1 тон с пакети (понеже доста от тях обикновения линуксджия неможе да си инсталира, та прибягва до apt-get install alabala). Нито сигурност ... само няколко адвайзорис от Януари... изобщо за нищо не става. Дори отнема цели 15 мин да го инсталираш, и още 15 до current.

(без заглавие)

Хе-хе, както защитниците на свободния софтуер трябва да убеждават другите, че всъщност св.софт. много добре се справя с всичко, така и слакерите май трябва да си спретнат едно "Митове и легенди за Slackware, които просто не са верни" ;-)

(без заглавие)

В интерес на истината не със всичко. Има още доста хляб да папне. Но е добра алтернатива. Има разлика.
А що се касае до ОС-а, всеки ползва това, което му пасва на нуждите и с което може да се справи с цената на спести време и усилия (за да не му отива деня в глупости например). Така че, freedom е правото на избор на всеки. А що се касае за митологичния ОС, това е твоята гледна точка, която дори не е обективна, защото предполагам такова нещо ако си пипал е било през далечната 99та, версия 7 с 2.2.13 или нещо такова... така че, бъди толерантен :)))))

(без заглавие)

Apt-get ne e standartna 4ast ot Fedora Core1 (ili pone pri men ne be6e), paketite se updatwat naistina byrzo. Blog-a ne lo6o ne6to :) Na li4anata si stranica oba4e si napisal prosto blog - napi6i w skobi kakwo e - za da moje horata da go pose6tawat.