Микроядра и държави

Понякога могат да се правят аналогии с далечни неща. Слушайки поредните оплаквания колко тромава е държавата, направих връзка с монолитните ядра. Всички (законни) отношения между лицата (юридически и физически) минават през държавата, както и всички отношения между процесите в една операционна система минават през ядрото. Чудя се доколко държавата може да бъде "микроядро", което се занимава само с няколко фундаментални отношения. В САЩ отделните щати имали големи специфики, но все пак има някаква голяма шапка за всичко. Може би по-късно ще потърся конкретни прилики и разлики с принципите на микроядрата.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Микроядрото се занимава единствено с предаване на съобщения между процеси. Частично и с scheduling, но в L4 (което ще се използва в Hurd) това е прехвърлено максимално в процесите. Интересно е, че микроядрата не се занимават с ресурсите (пространство и време), а само с изолацията между процесите (т.е. самото общуване между процесите не може да се извърши от самите тях, а трябва да мине през микроядрото). Микроядрото доставя един универсален механизъм за общуване, а как ще се използва (policy) не му е работа. Управлението на виртуалната памет също се оставя на отделните процеси.

По отношение на държавата, най-близък до понятието за микроядро ми се струва съдът, понеже той е арбитърът между всички.

Също така при микроядро могат лесно да се създават напълно виртуални среди без каквото и да е разрешение от други. Не съм сигурен как това би могло да се приложи в държавите ;-)

Набързо потърсих някаква статия за микроядра и попаднах на тази: http://www.cs.cornell.edu/Info/People/ulfar/ukernel/ukernel.html. Не съм я чел, но според повърхностния ми преглед би трябвало да е добре.

(без заглавие)

Може и да не са толкова далечни. Би ли разказал повече за логиката на микро и монолитните ядра и може да се опитам да направя по-близка аналогия. Идеята ти е интересна и нека да не остане само като подхвърляне.