Linux и учениците

На 23-24 април във ФМИ на СУ се проведе републиканската олимпиада по информатика. Беше обещан Linux и се наложи да запретна ръкави и да поразкърша пръсти най-накрая да има Linux в залите. От други се появиха някои идеи за Scientific Linux, който околните обявиха като точно за нас, но понеже в крайна сметка аз ще свърша работата, реших да е Debian Sarge :-)

Класическият подход за многобройни инсталации на Debian е FAI, обикновено комбиниран с cfengine. И двете изискват време, докато започнеш да разбираш за какво става въпрос, но във FAI определено по-бързо се навлиза, отчасти заради това, че документацията за системата с ключове на cfengine е умело скрита сред цялата друга документация.

Имаше известно закъснение през първия ден на старта, но предполагам, че това не е направило впечатление на никого ;-)

Пиша това заради едно интересно наблюдение: през първия ден точно един ученик изпо̀лзва Linux (vim+ddd), а през втория двама -- същия от предния ден и някакъв негов приятел (mcedit). Вторият искаше RHIDE, но след няколкочасова борба да компилирам RHIDE (благодарности на незнайния герой от Gentoo, който е направил скрипт за компилиране на RHIDE, който ми помагаше), накрая получих изпълними файлове, които направо дават SEGV, така че нямаше RHIDE. На първоначалното представяне на залите залата с Linux задържа̀ вниманието за 5 минути, след това стоя празна...

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Е, все пак това беше първата година, в която имаха такава възможност, нека видим догодина какво ще е, колко хора ще знаят, че има нещо такова и как се ползва :)