NetBSD 2.0RC1

Най-накрая си инсталирах NetBSD 2.0, за да го пробвам. Спартанската атмосфера има своето очарование.

Изненада беше липсата на каквито и да е файлове в /etc/X11, но после намерих, каквото очаквах, в /usr/X11R6/lib/X11/etc. Понеже NetBSD са с XFree86 4.4, мислех си, че лесно ще пусна X-а чрез автоматичното настройване на getconfig(1). Уви, не го инсталират в стандартната система. Трябва да им се скарам :-) Колкото до настройването, човек просто трябва да знае, че се използва wsmouse(4) за мишката, иначе всичко е същото. (NetBSD не поддържа DRI, но и аз без друго нямам отбелязан нито един успешен опит да подкарам DRI.)

Малък дефект беше развалянето на първата виртуална конзола, когато е пуснат xdm. Оправя се лесно, чрез изключване на console и включване на ttyE0 в /etc/ttys, но и за това ще ги смъмря.

Иначе пакетната система pkgsrc ми беше позната от преди това. Като недостатък може да се отбележи, че когато се прекъсне източване на сорс-архив и командата се пусне пак, архивът не се доизточва, а се приема, че е източен и естествено MD5-хешът не съвпада :-(

Като стар дебианец, бях нетърпелив по време на дългите компилации, които се влачеха на моя Pentium II 497MHz.

Също така два пъти системата напълно заби. Много неприятно. Ако продължава така, не мога да приема да използвам NetBSD за основна работна среда, както беше моето намерение. Много е възможно причината да е пак моя CMD649 (PCI IDE ATA-100 контролер). Тоя контролер ме принуди да взема малък 2.5G диск специално за Hurd и да пускам Linux 2.4 без DMA!

Tags: