Предимството на Debian, недостатъкът на Debian

Дълго време Debian се хвалеше с apt-get, обаче откакто се появи yum, това вече не се брои за уникална възможност на Debian. Днес писах малко в LUG-BG за /etc/alternatives на Debian и се замислих с какво предимство може да се похвали Debian в момента. Реших, че това трябва да е Debconf (снимки). Благодарение на него по време на инсталацията мога да се задават въпроси за настройката на програми. Не ми е известно друга дистрибуция да има нещо такова. Програмите, които бъркат в настройките на други програми, като YaST например, не се броят. Наистина е много удобно за начинащите потребители.

Каква ирония! Има хубави неща в Debian точно за избягване на ръчното бъркане в текстови файлове, точно като за начинаещи потребители, но тези начинаещи потребители използват Fedora, SuSE, Mandrake и други лъскави дистрибуции, защото просто софтуерът е по-нов!

От време на време си мисля за големия недостатък на Debian според Весо (Веселин Колев) -- подписването на пакети и на файловете в пакети. Наистина е важно, а пък не съм чувал участници в Debian да се оплакват от липса на подписи :-(

Tags: 

Comments

(без заглавие)

За сега се подписват и проверяват само сорс пакетите на дебиан (see dscverify). То това е много отдавна. След Sarge, ще има и на per-archive signatures (see apt from experimantal) и на per-deb signatures (see dpkg-sig от unstable, вкл. и examples dir-a в doc за да видиш как ще изглежда или http://dpkg-sig.turmzimmer.net/ )