Планове за Огнена кула № 3

Днес навършвам 33 години. Не празнувам рожденните си дни, но това е удобен момент за правене на планове за година напред. Това включва и този сайт, Огнена кула № 3, където смятам да бъда доста активен. Цялото бъдещо съдържание обаче трябва да се структурира добре. Ще започна с дизайна на URI-тата. Смятам основната им форма да е следната:

http://fire.tower.3.bg/[ЕЗИК/]ГОДИНА/ВИД/ЗАГЛАВИЕ

Езикът ще е или липсващ (.bg вече подразбира български), или en (английски).

Годината е нещо като пространство на имена, за да може тази схема да се променя през годината. Този модел е взет от W3C.

Основните видове съдържание са следните:

 • article (статия): За разлика от досегашните статии това ще са висококачествени статии с лиценз, разрешаващ свободно разпространяване, но само ако е с нетърговски статии. Смятам да експериментирам с пускане на реклами и възможност за „закупуване“ на месец на сайта без реклами. Едва ли нещо ще дойде от това, но искам да пробвам, освен това тези статии ще бъдат преведени на английски, т.е. и за по-платежоспособни потребители. Статията ми за Drupal 7 върху Debian 6 е нещо като прототип какви ще бъдат статиите. Началните направления са общо казано всичко, което е нужно да се знае за администриране на Debian VPS. Аз имам 2 собствени Debian VPS и администрирам един колокиран Debian сървър.
 • note (бележка): Разни бележки и размишления. Почти всичко в досегашния ми блог беше нещо такова, затова и заглавието му беше „Светът на мисълта. Бележки на Огнян Кулев“. Сега обаче се интересувам повече от реализация на нещата.
 • status (изречение, чурулик): Искам от Facebook, Twitter и т.н. изцяло да мина към този сайт и да проправям пътя на разпределените социални мрежи.
 • link (препратка): Проектът ми за Цифрова памет все от някъде трябва да тръгне и от Diigo искам да мина към собствена система, с която ще публикувам препратки към интересни уебстраници, коментари към тях и маркиране на ключови отрязъци.
 • media (медия): Това са публикувани от мен снимки, галерии от снимки, видеота и други такива.
 • release (издание): Пращам кръпки насам-натам за проекти по свободен софтуер, както и собствени версии на мой софтуер. Този вид съдържание основно е публикуване на файлове.
 • project (проект): В един блог има категории за публикуваните материали и това ще са моите динамични страници, които филтрират потока от съдържание. Те разбира се ще включват нещо като статични страници с обяснения, а може също канал за обратна връзка. Напр. това е Drupal или Debian и моето отношение към тези проекти. Някой проекти са мета-проекти като напр. Живот.

 Обмислям да развивам собствени клонинги на популярни проекти, всеки от тях може и въобще да не го почна. Тук също може да се мисли за някакви форми на паричен поток, без това да пречи на свободното ползване от всеки.

 • DrupalO: Drupal с акцент върху 1) високата производителност с PostgreSQL, 2) допълнителни модули за разпределени социални мрежи и 3) пълен български превод
 • PiwikO: Piwik с използване на PostgreSQL
 • HgO: Mercurial с архитектурно решаване на дефектите му (напр. с големите файлове)
 • MachO: Емулиране на GNU Mach („микроядрото“ на Hurd), използвайки NetBSD за всички драйвери
 • Пълен българо-английски речник, български тълковен речник, всичко това с много Semantic Web.
 • Астрологични и астрономични инструменти за ползване през браузър, но по-добри даже от сегашните развити програми. (Не предвиждам „тълкуване“ на астрологични карти, понеже за мен астрологията е само помагало за съвети, което трудно работи за обобщения.)
 • Цифрова памет: по-нагоре писах за него.

Е, това е достатъчно засега. Ще се работи.

Tags: