сметачи

Преместване от един хостинг към друг

Изпълних задача за преместване на сайт от един хостинг на друг и сега ще документирам ключовите моменти. Основната мотивация за преместването беше възползването от възможностите за addon домейни, т.е. плаща се за един хостинг, но той може да обслужва няколко независими домейна. Подвеждащата част е преместването на DNS зоната на домейна, тъй като записите там се кешират в клиентските резолвери за определено време (TTL). В случая старият хостинг беше заковал 1 денонощие за кеширане, но за щастие новият хостинг позволяваше промяна на TTL на записите.

Tags: 

Планове за Огнена кула № 3

Днес навършвам 33 години. Не празнувам рожденните си дни, но това е удобен момент за правене на планове за година напред. Това включва и този сайт, Огнена кула № 3, където смятам да бъда доста активен. Цялото бъдещо съдържание обаче трябва да се структурира добре. Ще започна с дизайна на URI-тата. Смятам основната им форма да е следната:

http://fire.tower.3.bg/[ЕЗИК/]ГОДИНА/ВИД/ЗАГЛАВИЕ

Езикът ще е или липсващ (.bg вече подразбира български), или en (английски).

Tags: 

Отново Онлайн, Открит за коментари

Миналата седмица 2 дена сайтът не се виждаше. През това време го прехвърлях на друго място и вече е онлайн.

Реших да не се бавя повече, а да отворя сайта за коментари и регистриране. Явно отначало ще се пощи от спамове, после може да измисля нещо по-хитро. Препоръчително е регистриране с OpenID. Засега само новите статии след миграцията ще са отворени за коментари.

Tags: 

Лекции по Операционни системи

След прехода към новия ми сайт забелязвам, че има интерес към тези лекции, така че ги публикувам пак. Моята роля тогава (през 2000 г., бях студент в III курс) беше просто да поправя случайно вмъкнали се грешки, малко да помогна с оформлението в Microsoft Word, както и да публикувам файла. Нямам представа дали тези лекции все още биха свършили работа на някой.

Лекциите на Йордан Денев,
написани от Ивета Николова,
набрани на компютър от Инесса Бикова,
и редактирани от Инесса Бикова и Огнян Кулев.

Tags: 

Diigo

Преди време "минах на Delicious":http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~ogi/blog/archives/262-delicious.html и бях много доволен. Обаче в полезрението ми попадна "Diigo":http://www.diigo.com/ и вече съм на него. Ключовата разлика с Delicious е „осветяването“ на части от страница, така че човек да си маркира важните моменти в страницата. Много е ценно и това е причината да мина към него.

Tags: 

Българо-английски речник на Google

"translate.google.com":http://translate.google.com/ е удобна услуга за превеждане на текст и страници (от и към български), за която зная от доста време. Но странно защо чак сега разбирам, че Google предлагат нещо много по-употребявано от мен - речник.

Tags: 

Ускоряване на пускането на OpenOffice.org

Който е ползвал "OpenOffice.org":http://www.openoffice.org/ под Windows, знае за проблема с пускането на OpenOffice.org. Щракаш и нищо не става, процесорът не е на 100%, дискът не върти. Пак щракаш, може би и пак. И след около минута се оказваш с няколко OpenOffice.org.

Ето две настройки в Tools - Options - OpenOffice.org, който променят представата за пускане на OpenOffice.org:

Tags: 

Drupal в България

Гледайки слайдовете на "State of Drupal":http://szeged2008.drupalcon.org/program/sessions/state-drupal, един от тях ми направи впечатление:

Засилен интерес в България към Drupal :) Имаме "Drupal BG":http://drupalbg.org/, но е далеч от популярността на "Джумла! България":ttp://www.joomla-bg.com/.

Tags: 

delicious

Понеже често искам да запомня някакъв сайт и после да го намирам където и да съм, реших да използвам някакъв сървър за целта. Избрах "delicious за моите отметки":http://delicious.com/ognyt с "неговата си лента с инструменти за Firefox":http://delicious.com/help/tools и съм доста доволен. Има и добри странични ефекти – напр.

Tags: 

Свободно регистриране в TLD .bg

"Регистър.БГ":https://www.register.bg/ вече може да регистрира домейни в .bg без юридически документи. Ако не сте забелязали, от месеци работи "Регистратор БГ":https://www.registrator.bg/, където може свободно да се регистрира домейн в .bg. Не знам дали използват дупка в общите условия, или са някакви договорни отношения (адресите на двете фирми са съответно ул. Триадица 4 и ул. Триадица 5Б). Ако е първото, може би от Регистър.БГ най-накрая са видели, че не могат повече да ограничават.

Tags: 

Pages

Subscribe to сметачи