FOSDEM'2006

Няма да ходя на FOSDEM'2006, но все пак е интересно да се види какви са теченията през тази (т.е. следващата) година.

Hurd няма да има стая - може да се каже, че края на 2004 и началото на 2005 беше един от най-интензивните периоди в дългогодишната история на проекта. После дойде объркването. Микроядрото L4, което трябваше да замени Mach, се оказа непригодено. Създателите на L4 не се интересуват от нуждите на Hurd, а най-вече от своите научни изследвания (и статии). FOSDEM'2005 беше най-голямото събиране на разработчици на Hurd, следващото е LSB'2005, където не съм бил и където се е случило голямото изтрезняване от обещанията на L4. За това много е спомогнал и двигателя на микроядрото "Coyotos":http://www.coyotos.org/ - Jonathan S. Shapiro. Объркването продължава.

Но ставаше въпрос за FOSDEM'2006... От "окончателния списък на стаите":http://www.fosdem.org/2006/index/news/visitors ми прави впечатление издигането на Ada. Недооценен език, но има своите впечатляващи моменти. В самия език са вградени неща, които в езици като C++ са реализирани като библиотеки, които изстискват възможностите на синтаксиса на езика, за да се получи нещо ново, напр. "Boost":http://www.boost.org/.

openSUSE - отдел "Връзки с обществеността" работи.

"CALIBRE":http://www.calibre.ie/ - така и не ми стана ясно за какво се борят. Някакви думи "Европа", "OSS", "ERP" и други, обикновено използвани за спечелване на многоцифрени проекти.

"OpenGroupware":http://www.opengroupware.org/ - някакво наследство от някаква фирма, с широкоспектърен Last Modified на страниците.

Останалите проекти ги имаше и предната година.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

кога са се отказали от L4, нали всичко се портваше към L4 и разкараха Mach? кажи някакви подробности за причините или дай линк, моля?

FOSDEM '2006: и все пак

И все пак ще отида на FOSDEM’2006, въпреки че писах друго Mozilla Foundation тази година е решила да събере европейските локализатори на Mozilla и да платÐ