сис.адм. в БГ, chroot+exec-shield, plone@фми, филми

След мрежовата сигурност малко си поговорихме с Велин и той отбеляза рядкото ми писане в дневника. Казах му, че той си няма дневник и не знае. Все пак преди лягане събрах сили да драсна някой ред. Васил Колев явно е доста амбициран, че да поддържа дневника си и на английски.

Васил Колев ми даде работния вариант на това, което ще го говори на семинара на LUG-BG. Струва си да се прочете или чуе. Не можах да му кажа кой знае какъв полезен коментар -- със сигурност той има повече впечатления за състоянието на системните администратори в родината.

С него си говорехме и за SELinux и systrace, но според него твърде много забавяли -- 1-5%. На мене пък ми се виждат нищо работа. Сигурно защото не ми се е налагало да хоствам 5000 потребители ;-) Отбеляза ми свръхвисоката ефективност на chroot + exec-shield (W^X и др.), с което съм склонен да се съглася.

Наскоро сайтът на ФМИ стана на Plone. За щастие инсталирането на Plone се оказа лесно: apt-get install zope zope-cmf и после най-новия Plone за разпакетира в Products. Plone e слон с много таланти и многопластова психика. Прехвърлих сайта на debian.fmi.uni-sofia.bg в папка на www-то, обаче още не знам как да я направя видима за всички останали ;-) Както се казва, и утре е ден.

Шиячки кой знае защо не харесва skin-а на www-то, т.е. подразбиращия се skin на Plone. На мен пък ми харесва.

Гледах The Storm Riders. За разлика от Hero тоя филм ми хареса доста. Hero е прекалено в холивудски стил, докато в The Storm Riders е вложена доста повече мисъл. Фантастичните ефекти са много сполучливи, като нямам предвид техническата страна. Бих казал реалистични, ако може да се говори така за такива приказки. Най-много ми хареса битката със Saint Sword -- е т'ва се казва неотразимост, но все пак всяко действие си има противодействие...

Гледах и Run Lola Run. Заслужава си филмовите награди. Това е екшън, който не е писан от американец ;-) Някои моменти напомнят за други филми, като например как малко нещо може да промени потока на събитията в Sliding Doors.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

като CMS www-то излгежда fine. конретния стил също ми харесва, но това е въпрос на вкус вече ;)

(без заглавие)

Аз прехвърлих всичко останало от Debian.fmi. Виж как е, ако още не си видял. Искам да има форум - да може хората да си обсъждат кое как се прави.