Кръпката за ext2fs на Hurd

Преди да издам RC2 на кръпката за ext2fs на Hurd има поне две неща, които трябва да се изчистят.

Първото е страшният тест с компилирането на glibc, което продължава поне 8 часа, но понеже не съм го докарвал докрая, не знам точното число. Проблемът засега е в стъпката "кърпене", когато дебианският пакет glibc изкарва мегабайти конец, за да закърпи някакъв закърпен вариант 2.3.2.ds1 на glibc 2.3.2. Та първата кръпка е 650K и понякога просто заспива, а понякога не заспива. Но след упорито зацикляне и губене на време мисля, че вече напипвам кога става. Следващата изненада обаче е, че файловата система си бачка перфектно, само дето patch е забило. И все пак с оригиналния ext2fs няма такъв дефект. "Няма проблеми -- си мисля, -- просто закачам gdb и пей сърце!" Да, ама стековете са се замазали достатъчно, за да не може да се направи съвсем нищо. Ще бъде приключение :-)

Втората буболечка я има и в оригиналния ext2fs, но като съм тръгнал да си губя времето, ще взема и това да оправя. Понякога, при неизяснени все още обстоятелства, при откачане на кореновия транслатор той забива. Изглежда забиването е породено от процеса на синхронизиране.

Трудно е да се програмира в такива подвижни пясъци, като не знаеш в тебе ли е проблемът, другаде ли е. Все пак все още се надявам тази година Hurd да постигне използваемост за работна станция, което значи драйвер за CMD649, евентуално от Linux 2.6, звук, X, Mozilla. Доста работа има...

Tags: