hurd

debian-installer за Hurd

Сред "одобрените от Google проекти на Debian":http://baruch.ev-en.org/blog/Debian/google-summer-of-code-2006-projects-... е и добавяне на поддръжка за Hurd в debian-installer. Имаше три предложения за изпълнение на този проект, като последното предложение беше на човек, който вече е познат на нашата малка общност на Hurd.

Tags: 

FOSDEM'2006: Снимки на групата на Hurd

Още не съм почнал да пиша впечатления от FOSDEM, не съм си и избрал софтуер, с който да публикувам снимките ми, повечето от които се нуждаят от коментари. Междувременно може да се прегледат "снимките на Neal Walfield":http://walfield.org/photos/2006-winter/200602-fosdem/. Не мога да кажа, че снимката ми там е от най-добрите ми :-P Странно защо интерес предизвикаха обувките ми, купени от "Солунската митница". Общо взето сниманите хора покриват активните разработчици на Hurd.

Tags: 

Интерактивни транслатори

Thomas Bushnell, архитектът на Hurd, наскоро представи идеята си за интерактивен транслатор. Това ще позволи такива неща като инсталиране на deb-пакети чрез копиране в директория, управлявана от транслатор. Проблемът е, че пакетите на Debian могат да питат въпроси на потребителя, а засега транслаторите нямат начин за общуване с човек (интерактивност). Но в бъдеще ще има.

Друг интересен момент в писмото му е, че той твърди, че идеята за unionfs е "прихваната" от BSD разработчиците след разговор с него :-)

Tags: 

Red Hat и Linux

Някои компании като Red Hat имат толкова силно влияние върху развитието на ядрото Linux, че буквално го "дърпат" напред. За нещастие това доведе до развалянето на мита за "стабилната серия" x.x (в случая 2.6). Последната новина е, че Debian Sarge няма да е с 2.6.10, понеже има толкова много промени, че докато изчистят проблемите, ще излезе 2.6.11 и така Sarge няма никога да бъде издаден :-) Голям е контрастът с NetBSD, където май още поддържат съвместимост (чрез COMPAT_*) даже с първите версии на NetBSD от преди повече от 10 години.

Tags: 

Микроядра и държави

Понякога могат да се правят аналогии с далечни неща. Слушайки поредните оплаквания колко тромава е държавата, направих връзка с монолитните ядра. Всички (законни) отношения между лицата (юридически и физически) минават през държавата, както и всички отношения между процесите в една операционна система минават през ядрото. Чудя се доколко държавата може да бъде "микроядро", което се занимава само с няколко фундаментални отношения. В САЩ отделните щати имали големи специфики, но все пак има някаква голяма шапка за всичко.

Tags: 

Canonical Ltd

В #hurd-l4:

20:30 <jrydberg_> bazaar 1.1 released.
20:30 <jrydberg_> Thank god someone took over from Tom Lord and tries to make a user-friendly version of GNU Arch.

Tags: 

Hurd отново в новините

След историята в Kerneltrap относно закърпването на ext2fs, сега се появи още една, която вече няма нищо общо с нея: Начална реализация на инфраструктурата за управление на физическата памет в Hurd/L4.

Миналата година беше една от най-заспалите в развитието на Hurd, но имаше тих труд, който сега избива на PR кампания, но с покритие :-) Вече поддръжката на DHCP в следващия дебиански пакет hurd, който сега се тества, няма да се появи в Kerneltrap по разбираеми причини.

Tags: 

Pages

Subscribe to hurd