светът

Фенкритика на Star Wars: The Phantom Menace

Star Wars е класика и един от любимите ми филми. Колкото до новите 3 епизода, мисля, че съм гледал Phantom Menace веднъж като излезе, но нещо не ми направи впечатление. Сега вече знам защо.

Tags: 

Новите (световни?) йероглифи

Изглежда изучаването и употребата на хиляди малки картинки (йероглифи) е неизкоренима черта на японците (и китайците). В Япония използването на картинки в съобщенията (Emoji) станало толкова популярно, че те са "предложени за добавяне в Unicode":http://sites.google.com/site/unicodesymbols/Home/emoji-symbols, и не от кой да е, а от Google и Apple.

Tags: 

Преходът към „демокрация“

След 1989 се заговори за преход от развит социализъм към демокрация. Смятам, че в действителност преходът беше към капитализъм, т.е. колкото повече капитал, толкова повече власт. И обратното. А демокрацията е била по-скоро залъгалка за масите, режисирана за забавление и отвличане на вниманието.

Понеже преходът беше обявен за завършен, помислих си да споделя на интересуващите се от история как обобщавам този преход.

Tags: 

Кратка статистика на посещенията

Въпреки редките моменти на писане на бележки тук, статистиката показва, че средно 20 човека дневно посещават този блог... Е, същата статистика разкрива, че 80% идват от Google след някакво търсене, т.е. целево има примерно 3 посещения дневно :-) Изглежда "темата за 2012 година":debian.fmi.uni-sofia.bg/~ogi/blog/archives/223-2012.html вълнува много хора.

Tags: 

Молове и гробища

За празничните дни около 3 март, които не бяха много празнични заради нещастието с изгорелите вагони, отидох във Варна. Точно до автогарата открих, че се строи нов голям („гранд“) мол, върху площадка по-голяма (на око) от футболно игрище. Гледайки строенето на основите на голямото съоръжение, обърнах поглед наляво, където са централните гробища на Варна. Предполагам, че тази страна от мола ще бъде без входове, а парадният вход ще бъде точно от другата страна. После се оказа, че зад гробищата има друг, вече построен голям мол, на който парадният вход е от противоположната страна.

Tags: 

Образование

"Петото правило на аритметиката":http://kosmos.pass.as/e107_plugins/content/content.php?content.30 е интересна (и дълга) статия, описваща тъжни наблюдения върху образованието във Франция. В България има оплаквания за хроничната липса на пари в образованието, и това е така. Статията описва какво ще стане след справяне с проблема с парите. Накратко, вниманието на учебните заведения ще се прехвърли върху повече бройки учащи, които обаче нямат желание да учат.

Tags: 

BAN [Body Area Network]

IEEE е формирал работна група IEEE 802.15.6 за работа над BAN (Body Area Network). За разлика от Bluetooth например ще се работи на много малка мощност (и съответно по-малко вредно облъчване). Ако още не сте схванали, аналогията е с LAN (Local...), MAN (Metropolitan...) и WAN (Wide...). Ето няколко примерни места за устройства, които биха използвали протокола за комуникация:

Tags: 

2012

2012 година е коментирана година - според някои поредния "край на света". Хрумна ми един поглед върху това, което ми изглежда достоверно. 2012 е краят на един доста голям цикъл в календара на маите. От друга страна вече за всички са очевидни големите климатични промени, които са просто отражение на други процеси. Някои от предположенията за тези други процеси са изместването на оста на земята, смяна на магнитните полюси на планетата, удължаване на деня. Тези последните обаче ще доведат и до смяна на календара.

Tags: 

Pages

Subscribe to светът