mozilla

Превод на Firefox 3.0

НОВО 2008-11-19: Ако сте използвали по-долу описания вариант 1 за предишни версии на Firefox и после сте инсталирали 3.0.4 на български, отидете в Инструменти - Добавки - Езици и деинсталирайте българския език. Така ще се използва вградения вече официален превод.

НОВО 2008-10-25: Firefox 3.0.4 ще включва българската локализация. Планираната дата за излизането на 3.0.4 е 12 ноември.

Tags: 

YSlow: Оптимизиране на зареждането на страници

"YSlow":http://developer.yahoo.com/yslow/ е разширение за Firefox, което оценява доколко бързо се зарежда страница. Използват се "14 правила":http://developer.yahoo.com/performance/index.html#rules, които всеки администратор на Apache или уеб програмист би трябвало да знае:

Tags: 

Пожелания за Gecko

Личните ми пожелания към Gecko са две: "CSS 2.1":http://www.w3.org/TR/CSS21/ и "CSS Web Fonts":http://www.w3.org/TR/css3-webfonts/. Има "статия в Mozilla Developer Center":http://developer.mozilla.org/en/docs/Mozilla_CSS_support_chart, която изброява какво има и какво няма в Gecko по отношение на CSS 2/2.1.

Tags: 

WebCGM вместо SVG и JPEG2000 вместо JPG

"WebCGM":http://www.w3.org/Graphics/WebCGM/ е векторен формат, който е стандарт на ISO и W3C. Всички говорят за SVG, но много хора са недоволни от спецификацията. Например SVG CSS съвсем не е W3C CSS и SVG DOM не е W3C DOM, а един от ръководните принципи на W3C е reusability на съществуващи спецификации.

Tags: 

Firefox™

Преди време Mozilla забраниха на Debian да използват името Firefox, защото правели промени в програмния код и Mozilla не иска да обира негативите на кода на Debian. Четейки "статия на разработчик на Mozilla, който коментира Safari за Windows":http://weblogs.mozillazine.org/zach/archives/018147.html обаче, си помислих че разширенията на Firefox със сигурност носят повече негативи, отколкото малките промени на Debian.

Tags: 

Firebug - и за по-приятно браузване

"Firebug":http://www.getfirebug.com/ е много ценно разширение за Firefox, което направо издухва буболеци. Открих обаче и още едно негово ценно приложение - за лесна и бърза временна поправка на по-дълги страници с текст. Някои промени по line-height, font-family и font-size могат да правят чудеса и с най-дървения дизайн, направен за 17-инчов монитор на 800x600. Естествено, номерът не минава при текст във Flash.

Tags: 

STSS 3: Трансформация на документи чрез CSS

Да, няма грешка в заглавието: "STSS 3":http://www.w3.org/TR/NOTE-STTS3 е подобен на CSS формат за трансформации на XML или HTML :-) Разбрах го от "увлекателната история на STSS":http://glazman.org/weblog/dotclear/index.php?2006/03/02/1587-wow. Красив край на историята:

"First they will laugh at you, then they will fight you. Then you win." - Gandhi

С тази бележка откривам категорията "Mozilla", понеже възнамерявам да се занимавам с Gecko.

Tags: 

Новости в задаващия се Firefox 1.1

Anne van Kesteren е направил много добър преглед на новостите във Firefox 1.1, които касаят разработчиците. Силно впечатление ми направи поддръжката на XML в EcmaScript като стандартен тип. Заедно с XML HTTP Request създаването на приложения без зареждане на страници доста се улеснява.

Tags: 

Pages

Subscribe to mozilla