Превод на Firefox 3.0

НОВО 2008-11-19: Ако сте използвали по-долу описания вариант 1 за предишни версии на Firefox и после сте инсталирали 3.0.4 на български, отидете в Инструменти - Добавки - Езици и деинсталирайте българския език. Така ще се използва вградения вече официален превод.

НОВО 2008-10-25: Firefox 3.0.4 ще включва българската локализация. Планираната дата за излизането на 3.0.4 е 12 ноември.

ВАРИАНТ 1 (препоръчителен) при вече инсталиран Firefox 3.0: чрез (1) изтегляне на bg.xpi (този файл е за Windows, има отделни за Linux и Mac), (2) инсталиране на разширението Locale Switcher, (3) рестартиране на Firefox, (4) избиране от менюто Tools - Languages на български език и (5) рестартиране на Firefox.

ВАРИАНТ 2 за инсталиране на нов Firefox 3.0 с българска локализация: чрез изтегляне на инсталатор от предварителните пакети.

НОВО 2008-08-30: Въпреки че преводът е от седмици завършен, Firefox 3.0.2 няма да включва българска локализация. От страна на Mozilla проблемът беше в едно начално подвеждане какво е необходимо условие за включване в 3.0.2, както и претоварването на Mozilla с другите 8 локализации, които са добавени в 3.0.2. От моя страна проблемът беше недостатъчно тормозене на Mozilla по въпросите на локализацията, очаквайки те да реагират бързо.

НОВО 2008-07-18: Можете да изтеглите работната българска локализация на Firefox 3.0 от "предварителните пакети на Firefox 3.0.2":http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla1.9.... Търсете файловете с имена, съдържащи ".bg.". Преводът още не е пълен, но низовете за превеждане са разпръснати и поправянето не е праволинейно.

На 17 юни излезе Firefox 3.0 и "моментално отчете голям успех":http://blog.mozilla.com/blog/2008/06/17/kicking-off-firefox-3-download-d.... Официална българска локализация обаче още няма и без да увъртам повече причината така да се случи съм аз. Голяма част от превода беше извършен от друг човек достатъчно рано и за мене оставаше административната част, която си има своите особености. Бях доста зает, но истинският провал беше в липсата на комуникация с многото хора, които изразиха желание да помогнат. И на мене още не ми е ясно защо така действах, но силно влияние оказа постоянното усещане, че „утре“ ще оправя всичко и така ще мога да дам по-смислен отговор на интересуващите се. Докато накрая те получиха този не особено смислен отговор.

Текущо състояние: след като най-накрая подготвих и сложих превода в хранилището на Mozilla, "автоматичните компилиращи машини":http://tinderbox.mozilla.org/showbuilds.cgi?tree=Mozilla-l10n-bg изненадващо показаха много несъответствия, след като с други инструменти всичко изглеждаше наред. Ще гледам много скоро това да се проучи и поправи.

Как да се помогне в момента: Искаше ми се тук да пиша да се изтеглят автоматично компилираните версии с превода и да се тестват, но това ще трябва да почака малко. Има обаче и друга немалка задача: "преводът на уеб страниците за Firefox 3.0":https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=443638. Една по-специална страница там (firefox/central/index.html) е с "препоръки за български сайтове":https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=428151 - добре е повече хора да си кажат мнението по този въпрос. За да не се дублира работа, подходящо място за обсъждане е коментарите към тази страница.

Сваляне на правителството: Може би е правилно друг да поеме локализацията. Винаги съм казвал, че преводът на Firefox изисква значително повече от превеждането на PO-файлове. Някой друг (наистина) да движи локализацията най-после би проверило тази теория. Специално за Firefox 3.0 обаче това едва ли е разумно.

Това е от мене засега. Ще се постарая да реагирам (по)вече.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

С общи усилия можем да реализираме превода. Готов съм за каквато и да е помощ, така че само дай знак, ако е нужна такава.
Хубаво е да има българска версия, трябва да уважаваме езика си и да го използваме.

(без заглавие)

Кулеввв... Очите ми изтекоха за локална версия на 3.0 Но в отговор на много критики към тебе мога да те защитя с думите:
- That's real life...
И аз съм забатачил един софтуер ама кой знай кога ще ме качат на "сервиза за камили" да го пиша.

(без заглавие)

Здравейте г-н Огнян Кулев. Аз и мой приятел се постарахме да преведем доста голяма част от Firefox 3. Можете да изтеглите нашия превод от тази страница http://bg-interface.net/view.php?id=413. Ако е възможно искаме да помогнем за довършването на вашия превод или можете да използвате части от нашият превод, ако са достатъчно добри. Постарахме се доста и заимствахме части от превода на Firefox 2. Аз съм ръководителя на тази изява и един от основните преводачи. Ще се радвам, ако можем да си комуникираме.

(без заглавие)

Сложих си руската версия голяма кушия е, но работи ОК

(без заглавие)

това може да бъде само българска дивотия, толкова време след пускане на версията да няма превод.Не съм горд, че съм българин.

(без заглавие)

Имам предложение. Като гледам днес 12 септември си няма Мозила 3 на български. Я вземете направо превеждайте 4 поне за нея да успеете на време. Ако смятате че някой ползвател се е впечатлил от това, колко сте заети и натоварени и направо сте велики не е така. Ние тъпите ползватели видяхме, че на голямото теглене нямаше български. Сигурно българския ще стане малко след клингонския. Това е толкова сложно административно действие, че несъществуващите клингони ще са готови преди Вас.

(без заглавие)

И аз съм възмутен от това, че толкова време мина, а Официално Firefox 3 на български няма. Ами ще си седя с 2-ката и това си е или ще използвам българския превод. Мозила много се дънят по тоя въпрос, за разлика от други компании (няма да цитирам имента), на които още бета версиите имат български език.

Искам да попитам тези версии като 2.0.0.17/18 и 3.0.2/3 някакви тестови ли са (alfa, beta) или са завършени и само чакат да бъдат пуснати? И изобщо ще се пуснат ли някога?

(без заглавие)

Какво стана с българския език за 3.0.3

Днес вече е на яве но български език няма. Не трябва ли и България да се нареди вече?

(без заглавие)

Здравейте. Съжалявам за въпроса, коъто ще задам, защото не е свързан с превода на Български, а с проблем с версия 3.0.5.
Извенъж спря да ползва куукита за период по-дълъг от сесията, въпреки, че в настройките е отметнато да ги използва докато са валидни.
Досега винаги си плзавах запаметени пароли и автоматично логване от ФФ на домашния компютър, но сега автологин няма. Преинсталирах браузера на два пъти и пак същото. Единствено помни пароли и ги изписва, но трябва да се логвам ръчно всеки път в някой форум или сайт. Някакви идеи къде е проблема? От възможните настройки в менюто Опции нищо не се променя както и да настроя приемането на куукита. Четох за разни възможни влияния на анти-спай програми или вируси, но няма ли и друга причина в самия браузър нещо.

(без заглавие)

Странно е, че всичко изведнъж е започнало да става така.

Пробвай с питане за всяка бисквитка и дали тогава се задържа между сесиите.

С about:config може да пробваш по-пряко да промениш настройките както е описано в https://developer.mozilla.org/en/Cookies_Preferences_in_Mozilla#network....

Може да се пробва и с изключване на разширения.