Истинският администратор не рестартира

Като прохождах в програмирането имаше "една много забавна статия":http://sf.bgway.com/autors/h/raznibozi/Pascal.htm - "Истинските програмисти пишат на FORTRAN". Сега ми хрумна че за администратори може да се напише така: "Истинските администратори не рестартират". Тълкуванието може да бъде много широко (напр. наново да се инсталира "проклетото нещо"), но общото е, че колкото по-малко са рестартиранията, толкова по-голямо е майсторството :-)

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Тва не е съвсем така, щото пък първия път, в който все пак се рестартира машината (щото shit happens) ще се открие, че не пали. Може да не се рестартира машината като метод за оправяне на проблем (то тогава може и да не тръгне), но определено трябва да се прави като метод за тестване на дадена промяна дали е направена правилно.

(без заглавие)

И аз не съм съвсем съгласен, рестартирането си е нормален за машината процес, предвиден в конструкцията й. Като махнем все пак случаите, когато съм рестартирал сървъри за обновяване на ядро например или от външни причини (ще се гаси токът, ще се местят шкафове и т.н.), винаги остава проверката при профилактиката през няколко месеца. И тая профилактика си включва и един рестарт, както казва Васил.

Това са малко майтапчийски закачки, от типа "истинските мъже свирят на акустични китари, момченцата свирят на електрически" или пък "истинският администратор не ползва МС, той пише само команди" ;)

(без заглавие)

Добре, прави сте :-) Покрай администрирането напоследък изведнъж ми изскочи за "истинските програмисти" и как би изглеждало за администратори.

(без заглавие)

Ами аз бях писал нещо по въпроса, като "Истинския администратор може да реши проблем пиян в 4 сутринта" ... :) Май трябва да ги допиша.