OpenID 2.0

"Излезе OpenID 2.0":http://openid.net/2007/12/05/openid-2_0-final-ly/ - протоколът, позволяващ да имаме Една Парола, Която Да Управлява Всичко. Важно е да се отбележи, че това не разрешава други проблеми, например за спамърите. Просто улеснява регистрацията, което не е малко - няма нужда да се помнят сто пароли и съответните им потребителски имена, които са различни заради конфликти. За съжаление OpenID "добавя нови проблеми":http://lifehacker.com/software/technophilia/one-openid-to-rule-them-allo.... Компрометирането чрез "фишинг":http://news.idg.bg/?call=USE~newsmsg;&msgid=36084&t=idgbg може да засегне всички 100 сайта, в които си се регистрирал :-(

В OpenID 2.0 е добавено "разширение, чрез което всеки може да си има няколко собствени полета/атрибути":http://blogs.gnome.org/jamesh/2007/11/26/openid-ax/, които да раздава на сайтовете, използващи OpenID. Може да се използва например за даване на контакти, но да се дават само на сайтове, които ти искаш. Или пък различни ел.пощи (лична или от работата) за различни сайтове.

Е, как това благо да се разпространи по целия свят? Най-лесното е ти, който четеш този блог и имаш свой блог с име/парола за добавяне на коментар, да поддържаш OpenID. Ако както много други си на WordPress, има "приставка, която върши тая работа":http://wordpress.org/extend/plugins/openid/. Моят блог не използва потребители за коментарите, така че аз няма да правя нищо засега ;-)

От публичните сървъри за регистрация най-добър имидж май има "MyOpenID":https://www.myopenid.com/, но пък друг също добър сайт - "ClaimID":http://claimid.com/ - дава възможност за правене на нещо като лична страница: например като тази на някоя "zenith":http://claimid.com/zenith. Не я знам каква е, просто беше първото подходящо нещо, което ми попадна в полезрението.

Допълнение: "Чудесна статия за новостите в OpenID 2.0":http://blogs.gnome.org/jamesh/2007/10/23/openid-20/

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Предвиждането ми е, че масовото използване на OpenID ще започне първо от блоговете чрез приставките като тази за WordPress. Вече blogger поддържа OpenID. Така много хора ще започнат да оценяват удобствата и ще се разпространи върху сайтовете на общности. Популярният за такива цели Drupal 6, който ще излезе скоро, има вградена поддръжка на OpenID.