Смисловата мрежа [Semantic Web] и Drupal

Гледах впечатляващото изложение на създателя на Drupal относно състоянието на популярната система за управление на съдържание. Много добре оформено изложение, а и много съдържателно. В началото се започва с добро обобщение за новостите в Drupal 6, после се продължава с плановете за преработването на drupal.org и за Drupal 7. След това обаче беше най-интересната част (и изненадваща за мен, като това е причината да изгледам едночасовото изложение): смисловите мрежи и бъдещето на Drupal. Ето няколко връзки:

* "Видео на изложението":http://www.archive.org/details/DrupalconBoston2008-TheStateOfDrupal
* "Част от изложението, която е демонстрация на смислова мрежа в действие, използвайки Drupal":http://groups.drupal.org/node/9363
* "Обобщение за какво става въпрос по въпроса за смисловите мрежи в Drupal":http://pingv.com/blog/laura/200803/drupal-growth-semantically-tested
* "Зад сцената: създаването на самото изложение":http://bhuga.net/2008/03/stage-fright-under-covers
* "Относно RDF Schema за Drupal":http://openspring.net/blog/2008/03/06/first-rdf-schema-for-a-semantic-we...

Самият Dries много добре е поднесъл нещата и изложението е красиво оформено. Наистина има „лидерски качества“ и си струва да се изгледа едночасовото представяне на състоянието на Drupal.

Конкретно за планираните промени, обобщено може да се представи така:

* преминаване от центрирана около node (възли, страници) система към центрирана около fields (поле) система (т.е. това е бъдещето на модула CCK, който и без друго е ключов за повечето инсталации на Drupal)
* експортиране на всичко в RDF (Web Services API, като части от страницата и др. начини)
* използване на SPARQL за образуване на страници/полета (това отчасти покрива функционалността на модула Views, може да се гледа и като импортиране на RDF).

*Допълнение 2008-06-06:* "Изложението на Драйс като текст":http://www.lullabot.com/blog/drupalcon-state-dries-buytaert

Tags: