LCD и точните изображения

Получих преки впечатления от работа с 22" LCD монитор за около 400 лв. ("ASUS VW222U":http://www.asus.com/products.aspx?l1=10&l2=89&l3=362&l4=0&model=1740&mod...). Интересуваше ме най-вече точността на статични изображения.

* Екранът трябва да се гледа точно отвесно, за да бъдат цветовете приблизителни. Като следствие горния и долния край се деформират като цвят, даже и центърът на екрана да е перпендикулярен на погледа. „170 градуса ъгъл на гледане“ са рекламни измислици, които щяха да са точни, ако под този ъгъл се разбираше „различаване на изображението“. За по-устойчив цвят трябва нещо като EIZO.
* Ако си мислите, че търговското превръщане на гигабайта от 1024 на 1000 мегабайта е възмутително, не знам какво ще кажете за контраст 10000:1, който е всъщност 800:1, но с електронно нагласяване според изображението: за справка напр. "LG W2452T":http://uk.lge.com/products/model/detail/widescreen_w2452t.jhtml. LG обаче са много по-коректни от ASUS, защото оригиналният контраст е част от спецификацията, а при ASUS има единствено фалшивия контраст и моите усилия за търсене на истината не се увенчаха с успех, освен за единични модели.
* Има някакво изместване на цветовете, особено видимо при резки промени бяло-черно или изобщо светло сиво-тъмно сиво. Мислех, че този проблем е в историята! DVI е разочарование - при ASUS VW222U не забелязах разлика.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Ами може да се прецени каква е разликата в качеството... на ЕИЗО-то цената е около 1500лв :) тъй че, къде са 400, къде са 1500... и не само заради цената, просто Асус освен, че не е добра марка за монитори, ами за 400лв няма какво да се очаква освен скапана TN матрица и цялостно ниско качество.

(без заглавие)

Заслужава ли си 22 инчов за програмиране и каква марка и модел би препоръчал все пак?

(без заглавие)

Не трябва чак EIZO за по-устойчив цвят. Почти всички монитори с IPS матрица вършат идеална работа, дори да не са професионални.

За съжаление в последно време производителите предпочитат да си пазят IPS-ите за огромните телевизори и по-трудно се намират малки монитори с тази матрица.

Най-достъпни са NEC. Аз работя на 19-инчовия им 2070NX, който е стар модел, но има прекрасни цветове и 1600х1200 разделителна способност. Освен това ъгълът му на виждане наистина е 170 градуса.

Аз съм го кръстил "мечтата на програмиста" :-)

(без заглавие)

Сега чувам за това IPS :-) За първи път имах пряк сблъсък с LCD-та и си описах впечатленията. Търсенето в Интернет някакси не ми помогна да се ориентирам. Благодаря за коментарите!

(без заглавие)

И аз не бях чувал докато не видях :-)

Разликата е огромна. Първият ми досег беше с лаптоп с IPS матрица, на който нуждата постоянно да си клатиш екрана напред-назад, за да имаш прилични цветове отпада. В лаптопи вече и Lenovo не слагат IPS: http://lenovoblogs.com/insidethebox/?p=75

Другият вид матрица, който се доближава до IPS е PVA, и напоследък ги ползват все повече за монитори. Например с такава матрица са Macbook и разликата между тях и обикновените TN също е забележима. За свестни desktop монитори с тази матрица, обаче нямам впечатления.