Acrobat 9 – нова операционна система

Излезе Acrobat 9. Първото впечатление е, че включва много на брой подобрения, но при по-внимателно вглеждане се открива заявка на Adobe да играе много по-голяма роля в работата с компютър изобщо. ("Някои статии":http://forums.techarena.in/showthread.php?t=979588 не дават такава тежест на новата версия.)

Може да се започне с невинната възможност за включване на много файлове в PDF, което до известна степен беше и преди така. Само че сега като част от документа може да има презентации на PowerPoint (с прикачено аудио на всеки слайд), работещи цели HTML страници, видео, Flash, всичко (ОК, не всичко, просто популярни формати) – при това работещо вътре в Reader. Към това се добавят възможностите за добавяне на коментари, етикети, маркиране – изобщо неща, които са област на смисловите мрежи (Semantic Web). Данните се движат по-лесно напред-назад, например не само всяко отпечатване в PDF, но и от PDF да стане на DOC. Вече има сравняване на PDF-и, като diff, но естествено визуално. Мярнаха ми се статии, където се вълнуваха за нови неща по формулярите в PDF, но щеше да ми дойде прекално много задълбаване.

"Acrobat.com":http://www.acrobat.com/ е нов сайт, с който се реализира общуване и обща работа над PDF-и, които от по-горе си личи, че вече са нещо като универсален контейнер на всякакво съдържание. Например в реално време работиш над PDF (разглеждане, маркиране, аудио) и други слушат и участват. Има и други неща, например чат, текстов редактор, споделяне на файлове и др.

Горе в няколко изречение само се докоснахме до Acrobat 9, но "има още какво да се каже":http://www.adobe.com/products/acrobatproextended/features/, и все в този дух.

На мен ми изглежда като образуване на нова операционна система – много от нещата просто са нужни по принцип за работа. Напомня ми за Emacs – уж от някакво редакторче на Лисп тръгна, а сега си е направо операционна система – игри, пощи, браузъри, IRC и т.н. Според мен много от нещата по-горе за PDF като контейнер на добре интегрирани части (вкл. тези части като част от голямата смислова мрежа, лични бележки и споделянето им с други, много интерактивни части) трябва да са стандартни в операционната система, както правят в KDE (въпреки че въобще не съм гледал какво всъщност са направили). Също както ZIP-файловете доколкото може бяха интегрирани в Windows XP.

От ReadWriteWeb го определят като заявка за нова "онлайн империя":http://www.readwriteweb.com/archives/adobe_launches_online_office_suite.php. Не е чак толкова лошо – Adobe са тръгнали да си отварят форматите, вкл. Flash. Е, и Microsoft, напр. бъдещата поддръжка на OpenDocument в Office 2007. Може би динозаврите разчитат, че нещата са толкова сложни, че „ентусиазираните оупън сорсъри“ нямат шанс.

Tags: