PostgreSQL и хостингите

PostgreSQL е любимата ми база данни. Естествено е да искам като правя нещо по възможност да е с PostgreSQL вместо популярния избор MySQL. Друг любим софтуер ми е Drupal, който поддържа PostgreSQL, въпреки че разработчиците на Drupal общо взето използват MySQL. Важното е, че PostgreSQL им е приоритет и при рапортуван проблем го оправят.

Имах възможност да пробвам два хостинга и тук накратко ще споделя впечатленията си от поддръжката им на PostgreSQL.

Първо, хостингът на "dom.bg":http://dom.bg/ се оказа разочарование. Не става въпрос за PostgreSQL – използват много версия на PHP: 4.2.2. Като оставим въпросителните относно безопасността, изискванията на Drupal включват поне версия 4.3 на PHP, така че това е, което ме принуди да потърся алтернативи. През декември 2007 dom.bg си смениха дизайна, който между впрочем не ме впечатли кой знае колко. Използвах повода и им писах за PHP и споменах за PostgreSQL. Отговорът беше, че през януари 2008 ще имат нов хостинг. Доколкото ми е известно, този нов хостинг и съответно благините му все още ги няма...

Не са много хостингите, които предлагат PostgreSQL, но "SuperHosting.bg":http://www.superhosting.bg/ са един от тях и въодушевен се възползвах от мой акаунт там да пробвам Drupal с PostgreSQL. Поддръжката на SuperHosting отговаря навременно и точно – много съм доволен от този аспект на хостинга. След като направихме разни прехвърляния към други сървъри обаче, инсталирах Drupal+PostgreSQL и всичко вървеше много бавно. Инсталирах друга инстанция на Drupal, която използва MySQL, и тя хвърчеше. Пратих на поддръжката кратки напътствия, казаха че ще ги вземат впредвид, и с това приключи историята.

По време на разговорите с поддръжката ми стана ясно, че едва ли не съм първият, който използва PostgreSQL. Версия 7.4 от 2003 година. Добре е като се хвалят колко много неща поддържат, хостингите да включват и версиите.

Явно още не е узряло положението с PostgreSQL и българските хостинги. Поне съм доволен, че и в двата случая изразих ясно, че "PostgreSQL си струва да се поддържа":http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~ogi/blog/archives/234-PostgreSQL-i-MySQL....

По отношение на БД ми се иска практически да пробвам SQLite в натоварена обстановка. Ако се държи добре, също може да е привлекателна алтернатива в хостинг.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

ICN работят почти добре с PostgreSQL, но и там зависи на кой сървър те сложат. :(

(без заглавие)

Може би са го спряли, защото на страницата на ICN пише само MySQL...

(без заглавие)

Space.bg определено си заслужават.
За съжаление от познатите ми ползващи Superhosting повечето не са особено доволни именно от поддръжката им.