XSLT и DocBook

Опитвайки се да настройвам DocBook XSL трансформацията за дипломната работа, стигнах до четене на самите XSL файлове. Очарован съм. Писал съм сложни XSL файлове, но сега научих някои твърде ценни неща. Много добре са направени и се четат "леко" (доколкото XSL като език позволява), въпреки че почти няма коментари.

Всеки, занимаващ се с DocBook XSL, трябва задължително да прегледа DocBook XSL: The Complete Guide на Bob Stayton.

Надявам се FOP да ми свърши работа за правенето на PDF-а. Ако не стане, ще трябва да използвам OpenJade, който е известен с проблемите си с кирилицата.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

А би ли имал време и възможност да споделиш опита си в нещо като кратко ръководство?
Аз на няколко пъти се опитвам да си спретна работещ набор от средства за писане и генериране на документи от DocBook и все се отказвам поради някаква причина.

(без заглавие)

В бъдеще може и да напиша разни препоръки, но засега не.

Иначе за генериране на HTML са достатъчни docbook-xsl и xsltproc. Saxon и Xalan (които са на Java) не са лесни за подкарване.

За редактиране трябва docbook DTD. Под Windows jEdit е добър избор, но не може да въвежда кирилица под Linux. Под Linux аз си използвам Emacs+PSGML. Има и някакъв режим nxml, който бил много добър, но не тръгна от раз при мен и го изоставих в полза на познатия PSGML.