Филмът "Герой"

Създадох си нова категория "светът", тъй като понякога имам да кажа някоя и друга мисъл не само свързана с компютри.
Вчера пак гледах части от азиатския филм "Герой". Това е един поглед върху един от най-известните китайски императори - жълтия император, който е обединил дотогава разпокъсания Китай в една държава (както германските племена се обединяват в XIX век). Висшата идея във филма е - "всичко под небето". Двамата убийци, изобщо стигнали до царя, се жертват в името на тази идея.
Обаче внушението е "всичко под небето в ръцете на един човек". Защо се изкарва пак тази идея след хилядолетия? Това е било във време, когато хората почти са нямали индивидуалност, даже и сега общото мнение за азиатците е, че не могат да се отърват от колективното си съзнание.
Минало е времето на "всичко под небето в ръцете на един човек". И ако сега някой пробутва тая идея, няма да е от чисти намерения. Представяте ли си "всичко под небето в ръцете на Буш (или Путин)"?

Tags: 

Comments

(без заглавие)

франсис фукуяма в "доверие" (една от най-интересните книги, които съм чел) може би дава обяснение на това ти учудване. в началните глави той описва различните типове социална структура. за да онагледи разликите даваше пример с пиеса, в която главата на семейството е извършил престъпление и един от синовете узнава за това. сюжета е прост и се среща и в китай и в япония. обществено по-приемливата развързката на дилемата на сина дали да предаде или скрие баща си е различна в двете страни. в китай след колебания и терзания се показва лоялност към императора и сина предава баща си (нещо като в "шибалково семе" на шолохов).

може би затова и филма просто предава една особеност на китайското мислене, която не е толкова разбираема за нас, но това мисля е предимство.

сега се сетих и за една теория защо руснаците са такива фенове на freebsd, която твърдеше, че за тях е по-комфортнен и приемлив по-централизирания и йерархизиран модел на организация в сравнение с анархистичния линукс.

(без заглавие)

Хе хе! И аз го гледах този филм. Наистина се пробутва странна идея - "Трайте си, дори да не се чувствате добре под нечий юмрук, това е по-добре, отколкото да ви избивам масово". Поне на мен така ми прозвуча. Иначе красив филм, но съм почти сигурен, че е създаден с подкрепата на китайската пропаганда. Те в момента се опитват да 'приобщят' и Тайван, също като Хонг Конг - мотото в една информационна (пропагандна) книжка на китайското посолство в България беше нещо от сорта на "Много системи - една държава"! Ако някой счита, че е разбрал този филм по друг начин, моля да ми го обясни.

(без заглавие)

Филма беше много красив наистина. И на мен ми хареса. И то много. С нещо като усещане ми напомня "Последния Мохикан" с Даниел Дей Луис или "Смело Сърце", може би заради героичността и саможертвата, заложена като идея.