Пожелание

Едно от нещата, които не ми е "работа" да се занимава, но все пак бих искал, е допълването на "българската Уикипедия":http://bg.wikipedia.org/ с някои основни познания:

* Храни, с техните свойства, начини на добиване, съхранение, готвене, консумиране и т.н., особено плодове и зеленчуци
* Процесът на храносмилане, но с важни здравословни подробности, като например че течностите объркват процеса на храносмилане
* Изобщо анатомия
* Пълен "Уикиречник":http://bg.wiktionary.org/ , годен и за превод
* Всякакви материали и употребата им (а ла "Направи си сам")

В момента се сещам за тия, но бих могъл да добавям още. Не става въпрос за компютри, а за важни работи, които хората масово не знаят, а после да се оплакват.

Дали е добре всичкото това знание да е централизирано? - Поне е някакво начало, поне докато "семантичната Мрежа":http://www.w3.org/2001/sw/ не добие популярност. Иначе "RDF":http://www.w3.org/RDF/, струва ми се, набира популярност. "Използва се в Mozilla.":http://www.mozilla.org/rdf/doc/ За разгръщане на всичко ще трябва и "онтология":http://www.w3.org/2002/11/swv2/charters/WebOntologyCharter на българския език. И т.н., към бъдещия "Web 2.0":http://digital-web.com/types/web_2_design/. Но, честно да си кажем, централизираното (Уики*) засега е по-удобно, само съжалявам, че "MediaWiki":http://en.wikipedia.org/wiki/MediaWiki работи само с MySQL, но не и с PostgreSQL.

За всичко това обаче трябва "някой" да го направи, но не само да го направи, но и да го поддържа и пази от вандализъм. Обичайните проблеми на свободния софтуер :-)

Tags: 

Comments

Метатор

Метатор е дума, измислена и използвана от Боб Бойко в книгата му Content Management Bible. Това е длъжност, която се грижи за метаинформацията в съдържа