Отидох

Най-накрая отидох на "OpenFest":http://www.openfest.org/ - досега не съм ходил. В събота реших да не изпускам подходящото време и бях на Витоша, затова моето посещение беше в може би най-неподходящото време - неделя следобед. Докато чаках на орлов мост автобус 114 се появи Весо със смарт четец в ръка. Добре си говорихме (търсачката Саурон на "Калоян Доганов":http://doganov.org/, NFS, SELinux и сигурно други), но времето напредва, а автобус няма. Весо отсече, че няма да дойде автобус и ще трябва да отидем с такси. По-късно разбрах, че сега автобусът не се движи - явно го пазят за по-доходоносни събития като "БАбаИТ":http://www.bait.bg/. В Интер Експо Център очевидно щедро са наляти пари, но ме изненада, че са пропуснали да си направят сайт, или поне така казва бай Гугъл.

На самото събития почти не говорих с хора, познати или непознати.

Слушах част от последните две изложения в основния поток, но не ми хванаха вниманието.

Интересно беше OpenArt. По това време говореха как в сегашната музика (а може би и изкуството изобщо) е трудно да _създадеш_ нещо ново и че в крайна сметка важното е _услугата_, която предлагаш, а не _продуктът_. Продуктите са по-скоро "визитна картичка", доказателство за способности, а не толкова стока за продаване. Продава се услугата, която е съобразена с конкретната обстановка.

Може да се каже, че най-интересно ми беше в бизнес потока. Просто когато отидох се развиваше дискусия с различни гледни точки, като всеки добре изразяваше своето виждане. В една дума казано, бизнесът иска _предвидимост_ - това е, за което се плаща, иначе финансовите изчисления трудно се докарват и капиталът се чувства некомфортно. (Интересно е, че за семейните хора предвидимостта също е много важна, което донякъде контрастира с популярното разбиране на думата "любов".) Шо ми обърна внимание, че Micro$soft няма да умрат скоро :-P Политиката им е доста умна и силната интеграция между продуктите им е нещо, което всички останали съперници трудно могат да постигнат, а тази интеграция осигурява запазване на сегашното положение - Windows е стандарт и всички трябва да се съобразяват с това. Също така по някое време прехвърча един факт, че на ред код Micro$oft имат най-малко грешки.

Tags: