Виртуални машини: Xen, KVM, lguest

Вече всички разбраха, че виртуалните машини са много яко нещо. Обаче в масовите медии са набрали прекалено голяма инерция с Xen и VMWare. За Linux има още две възможности, които не са за подценяване: KVM и lguest. KVM може да се мисли като Xen, но работи само на по-нови процесори, които имат хардуерна поддръжка за виртуализация. Xen може да се справя и без такава хардуерна поддръжка, но с цената на 10 пъти повече код и съответно трудно догонване на бързите големи крачки, с които се развива Linux. Затова няма dom0 в Linux, а според някои никога и няма да има. KVM почти от раз влезе в ядрото. Само този контраст поставя KVM в много привлекателна светлина. Сред техничарите би трябвало KVM да стане много по-популярно, а "възможностите":http://kvm.qumranet.com/kvmwiki/Status му са доста близки с тези на Xen.

"lguest":http://lguest.ozlabs.org/ е един интересен вариант. Доколкото разбрах, просто клонира текущото ядро и го пуска като отделна виртуална машина. Кодът е много малко (като за такава функционалност), което мене като програмист много ме привлича. Мисля, че си струва да се използва за временни неща.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

Виртуализирането в хостинга е голямо недоразумение и пускане на дим в очите. За същите пари можеш винаги да си купиш самостоятелно нает сървър. Единственото, заради което си струва да купиш VPS, е по-ниската цена на cPanel, ако изобщо работиш с него.

(без заглавие)

Много малко съм се занимавал с търсене на варианти за хостинг, но на мен ми изглежда невероятно „За същите пари можеш винаги да си купиш самостоятелно нает сървър.“ :-) Аз по-скоро се занимавам (и) с поддържане на много сървъри (във ФМИ) и виртуалните машини са ни много полезни.