статии

Обикновен текст [text/plain]

Обикновеният текст (text/plain) е форматът за данни, оцелял през всички преходи на кратката история на компютрите, или както по-преди ги наричаха: ЕИМ (електронно-изчислителни машини). Обикновеният текст е последователност от знаци, които включват и специалния знак за нов ред. В тази може би излишна статия ще си напиша моето виждане за допълнителните правила, които смятам че би трябвало да се използват всеобщо, включително за разни файлове README и INSTALL. (Причината да напиша тази статия е точно файл README.)

Tags: 

Виртуални машини: Xen, KVM, lguest

Вече всички разбраха, че виртуалните машини са много яко нещо. Обаче в масовите медии са набрали прекалено голяма инерция с Xen и VMWare. За Linux има още две възможности, които не са за подценяване: KVM и lguest. KVM може да се мисли като Xen, но работи само на по-нови процесори, които имат хардуерна поддръжка за виртуализация. Xen може да се справя и без такава хардуерна поддръжка, но с цената на 10 пъти повече код и съответно трудно догонване на бързите големи крачки, с които се развива Linux. Затова няма dom0 в Linux, а според някои никога и няма да има.

Tags: 

НОИ: Олимпиади по програмиране

Като ученик и студент ходих на олимпиади по информатика. Най-много ми харесваше, че отивахме в различни градове и състезанията бяха малки екскурзии. Имах своите бляскави моменти, но общо взето бях недоволен от представянията си - все нещо недоразбирах - от това се оплакваха и много други участници :-)

Tags: 

Четенето - антиманипулативен филтър

Това е име на книга. София, Gaberoff, 2000. Авторът е Милена Цветкова. Разглежда се противопоставянето на четенето на книга с гледането на телевизия. Задълбочено представяне на процеса на четене като общуване с автора и пораждане на идеи, и на процеса на гледане на телевизия като натрапване на готови образи, което закърнява мисленето и превръща зрителят в "тълпоид". Една от основните тези е, че четенето е общуване с автора на идейно ниво, като резултатът далеч може да надхвърля мисълта на автора.

Tags: 

Съставки на шрифтоподреждащото изразяване [The Elements of Typographic Style]

- Всичко, което символите могат да кажат, вече се е случило. Те са като следи, оставени от животно. Затова майсторите на медитацията отказват да приемат, че написаното е окончателно. Целта е да се достигне истинско съществуване, използвайки тези следи, тези букви, тези знаци - но действителността сама по себе си не е знак и не оставя следи. Тя не идва при нас чрез букви или думи. Можем да се запътим към нея, следвайки думите и буквите обратно откъдето са дошли. Но докато сме заети със символи, теории и мнения, ще се проваляме в търсенето на принципи.

Tags: 

Успешен сайт

Прочетох статии от известния сайт "A List Apart":http://alistapart.com/, като търсех един по-надтехнически и наддизайнерски поглед върху създаване на успешен сайт. Едно от първите неща е "разделението между структура и представяне":http://alistapart.com/articles/infoexperience.

Tags: 

Content Management Bible

След месеци нередовно четене най-накрая приключих с 900-страничната "Content Management Bible":http://www.amazon.com/gp/product/product-description/076454862X. "Bible" в заглавието на книга винаги ми звучи много претенциозно, но в случая наистина Боб Бойко се е постарал да обхване всичко.

Tags: 

Sieve

Пощенската ми кутия мина под управлението на Cyrus IMAPD, като по-късно ще последват всички @fmi.uni-sofia.bg. (Аз не се занимавам пряко с този преход.) Едно от следствията, които пряко ме касаят, е поддръжката на Sieve - език за филтриране на поща точно преди да влезе в пощенската кутия.

Tags: 

APT Secure

Инсталирах си apt от experimental, който поддържа инсталиране само на подписани пакети. Оказа се лесно, обаче не можах да намери ясни и пълни инструкции, така че сега ще запълня този пропуск, поне на български език:

Tags: 

Pages

Subscribe to статии