blog, orkut, jsp и бъдещето на Интернет

Мислих си за смисъла на дневнка и започва да ми се струва, че май ще продължа да драскам разни неща тук. Изразяването на представи не е от силните ми страни и може би това ще ми помогне.

Днес открих едно много ценно качество на orkut -- снимките на хората :-) Естествено не на тези, които съм виждал, а на тези, занимаващи се с Hurd. В групата Hurd има много познати имена и ми беше много интересно да разгледам страниците и снимките им. Още повече, че orkut стимулира представянето на по-лична информация, за която никога не можеш да се сетиш от пощенските списъци. Същото може да се каже и за групата Debian. Това обаче не е достатъчно да ми задържи вниманието там. Бях леко изненадан, че някой ме е добавил в списъците си на приятелите. Например от Боян Кроснов, с който сме се виждали малко пъти, може би ме помни от състезанията по информатика в гимназията, заедно с Васил Колев.

Весо пак дойде и пак се разговорихме, за GRE, IPv6, DNSSEC. И пак не се довърши настройката на CA :-) Александър Керемидарски също дойде, с Шиячки обсъждаха часовете, които ще води във ФМИ. С него говорихме как MySQL поддържат 4 версии на базата си данни и проблемите с документацията на MySQL. След като дълги години упорито браних идеята за Debian stable, сега salle трябваше да ме разубеждава да не слагам MySQL 5 на debian.fmi.uni-sofia.bg, където студентите ще си правят експерименти на това, което той ги учи ;-)

Във връзка с debian.fmi.uni-sofia.bg, най-накрая избистрих решение за дългогодишния проблем как студентите да си пускат JSP-та. Проблемът е виртуалната машина да работи с UID на студента, а не например www-data. Ами просто всеки студент ще си има Tomcat и Apache ще пренасочва вътрешно заявките към правилния Tomcat. Много важно за цялата история е Tomcat да се пуска само при нужда и след определено време на неактивност да се спира. Близко до акъла, нали? Липсата на памет отхвърляше досега такива предложения, но струва ми се ще се уреди нещо по въпроса. По същия начин ще стане и ASP.NET сървър на Mono, които също имат собствен олекотен HTTP сървър.

Един приятел разправяше как в Русия ще се иска лиценз, за да хостваш нещо. Логиката била, че това е също като радиоизлъчване, затова попада под закона за медиите, което на по-прост език значи цензуриране. Контрол, власт. Подозирам, че всичко това е само началото. Началото на края на Интернет, както го познаваме -- свободен, неограничен, с много простотии, но и с много хубави неща. Ще си мечтае тогава Весо за Вени Марковски... Не мисля, че нещата ще се ограничат само с Русия и Китай.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

За tomcat сървърите и т.н., не съм запознат, и за това питам, няма ли вариант да се пускат през suexec механизма? Т.е. да ги ползваш на принципа на CGI, ти така или иначе няма да гониш големи натоварвания.

(без заглавие)

CGI и сървъри като Tomcat са твърде различно нещо. Обяснено по най-бързия начин, JSP са stateful, докато CGI са stateless, затова трябва Tomcat да стои винаги пуснат и в неговите контейнери да се изпълняват сървлетите.

Искам JVM, която изпълнява байт-кода на потребителя, да се изпълнява с правата на потребителя. Тъй че нямам избор -- всеки потребител, искащ услугите на Tomcat, трябва да има пуснат собствен Tomcat. Обаче искам това да се вижда през http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~user/... затова ще настройвам reverse proxy на Apache, което вътрешно ще препраща заявките към потребителския Tomcat.

Трябва обаче една оптимизация да се направи, защото голяма част от времето почти всички JSP-сайтове няма да се ползват. Затова те трябва да се пускат само при нужда и след известно време на неактивност да се спират. Най-лесно ми се струва всички заявки през reverse proxy-то да отиват към един мой процес, който търси дали съответния Tomcat е пуснат, пуска го при нужда и му предава обработката на HTTP заявката. Същият този процес би могъл да се използва за спиране на неизползваните Tomcat.

Браузър -- Apache -- Диспечер -- Потребителски Tomcat

За щастие в случая въобще не се гони производителност, а просто всеки студент лесно да си прави сайтове с Tomcat или XSP.

(без заглавие)

Защо не опитате с resin и по-специално resin-ee (ако се изисква EJB container). Има възможност да се конфигурира user/group/port под които да работи.

(без заглавие)

resin не е свободен софтуер. Java на Sun също не е, но е безплатен, пък и това е, което всички хора очакват да има. Същото очакване имат и за Tomcat. Също така resin съвсем не решава проблема с ASP.NET чрез Mono.

(без заглавие)

Хмммм... Защо ти е reverse прокси? Не можеш ли да ползваш mod_jk на apache и да настроиш различни ajp connector-и за всеки отделен потребител?

(без заглавие)

Признавам си, че не съм правил JSP проекти. За мен важното е двама потребители да не могат да си влияят един на друг. Хвърлих един бърз поглед на AJP Connector, може би ще свърши работа, но трябва да проуча допълнително въпроса.

Мерси за информацията!