Последният влак

На 1 декември се дипломирах. Всички материали могат да се намерят в страницата на ext3fs. На защитата се представих зле, но всички бяха разположени, май им беше интересно и в крайна сметка ми писаха отличен 6 :-)

Преди две години и половина реших да направя дипломна работа, която да ми е интересна. Хванах най-дразнещия дефект на Hurd -- не могат да се използват файлови системи, по-големи от 2G. Кофти, нали? Това обаче ми изглеждаше прекалено "лесно", така че за всеки случай направих дипломната си работа да бъде "Журнална файлова система ext3 за Hurd".

Една от по-скритите цели на дипломната работа беше да отбивам всички предложения за работа с оправданието "правя дипломна работа" ;-) Сработи удивително добре, пък и заради причакващите в засада военни имах оправдание да изчаквам последния момент за дипломиране. Е, този декември е буквално последният момент -- последният влак. Това доведе до някои неизбежни търкания с роднините, но в крайна сметка минах тези конфликти по-леко, отколкото очаквах.

Работата се оказа доста по-тежка, отколкото си мислех. Опитът ми показва, че обикновено действителното време за проект е 3 пъти повече, отколкото се мисли предварително. Струва ми се, че тук беше малко повече от този усреднен коефициент. На всичкото отгоре нито кръпката за ограничението от 2G е напълно стабилна (но е много много стабилна), нито ext3fs е стабилизиран.

Друга скрита цел беше засилването ми в работа, за която никой не ме ръчка. Някой шеф да ти виси на главата си има и своите предимства. Но в случая нямах някой, който да ме насочва или поне да ме ръчка постоянно. В това отношение дипломната ми работа е провал. Още не съм се "взел в ръце" и се разсейвам постоянно :-( Нищо, сега вече съм доста повече наясно със себе си, отколкото преди почването на дипломната работа.

Често хората ми казваха: "Дипломирай се, за да се свърши! Ще видиш колко ще ти олекне." Нямаше никакво олекване. През цялото време си знаех, че това е поредната задача, която имам. Свърши се с дипломната работа, сега чакам военните да ме викнат. После ще свърши и с военните, но друго ще се появи. А сега и покрай OpenFMI се натрупаха и още една купчина непредвидени задачи. Няма свършване.

Tags: 

Comments

(без заглавие)

ами честито!
и темата е сериозна -- ще има ли развитие?
а аз ще почакам още половин година :)

(без заглавие)

имах предвид по-скоро дали ще видим дистрибуция на debian с hurd ядро с твоите разработки?
иначе не се съмнявам, че ще ги направиш стабилни.

(без заглавие)

Всички Debian developers, които се грижат за пакета hurd, искат да сложат кръпката в дебианския пакет. Вероятно следващата версия на пакета hurd ще е с кръпката.